Kiedy nie ma już pomysłu na śniadanie, warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego 😉 W piecyku dochodzą chaczapuri a ja kończę składać przepis 😉
Chaczapuri gruzińskie
Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Klasyczne składniki podane w inny sposób. Sprawdź mój przepis!
Ingredients
- 600 g mąki
- 200 g mleka
- 150 g wody
- 25 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
Instructions
mleko, wodę, drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy w naczyniu przez 3 min/ 37st/ obr 1
Dodajemy mąkę, sól, masło i mieszamy na interwale 3 min/interwał (ciasto)
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.
Wymieszane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 4 części.
Myjemy i suszymy naczynie miksujące. Wrzucamy do niego mieszankę serów i mixujemy 10 sek/obr 5-6
Kawałki ciasta rozwałkowujemy na szersze prostokąty.
Na każdym kawałku ciasta umieszczamy farsz.
Zawijamy boki ciasta tworząc łódkę.
Łódki układamy na blasze w i formujemy w taki sposób, żeby boczne ścianki były ciut wyższe (wystawały ponad ser). Chodzi o to, żeby zrobić miejsce na jajko, które będziemy wbijać w kolejnym kroku.
Łódeczki pieczemy 15 min w temperaturze 220 st.
Wyciągamy blachę, wpijamy jajko do łódki - jeśli miejsca jest za mało można wybrać nieco sera.
Pieczemy dodatkowe 2-3 minuty do czasu jak jako się zetnie.