_thermomix przepisy/ Co na śniadanie/ Gruzja/ pieczywo/ Pomysł na śniadanie

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

Kiedy nie ma już pomysłu na śniadanie, warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego 😉 W piecyku dochodzą chaczapuri a ja kończę składać przepis 😉

Chaczapuri gruzińskie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 10 min Cooking Time: 20 min Total Time: 1

Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Klasyczne składniki podane w inny sposób. Sprawdź mój przepis!

Ingredients

  • 600 g mąki
  • 200 g mleka
  • 150 g wody
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła

Instructions

1

mleko, wodę, drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy w naczyniu przez 3 min/ 37st/ obr 1

2

Dodajemy mąkę, sól, masło i mieszamy na interwale 3 min/interwał (ciasto)

3

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.

4

Wymieszane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 4 części.

5

Myjemy i suszymy naczynie miksujące. Wrzucamy do niego mieszankę serów i mixujemy 10 sek/obr 5-6

6

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na szersze prostokąty.

7

Na każdym kawałku ciasta umieszczamy farsz.

8

Zawijamy boki ciasta tworząc łódkę.

9

Łódki układamy na blasze w i formujemy w taki sposób, żeby boczne ścianki były ciut wyższe (wystawały ponad ser). Chodzi o to, żeby zrobić miejsce na jajko, które będziemy wbijać w kolejnym kroku.

10

Łódeczki pieczemy 15 min w temperaturze 220 st.

11

Wyciągamy blachę, wpijamy jajko do łódki - jeśli miejsca jest za mało można wybrać nieco sera.

12

Pieczemy dodatkowe 2-3 minuty do czasu jak jako się zetnie.

You Might Also Like