Testujemy od dłuższego czasu Magię Gotowania. Jak już pisałam dużo tam cukru i pszenicy. Ale staramy się wszystko lekko przerabiać. Dziś Cake cops z Kariny Lodu. Mniej Frozenowy, bowiem w czekoladzie (nie białej). Ale owszem wersja oryginalna też konieczna – mamy już białą czekoladę i niebieski barwnik.
Cake cops inspirowane Magią Gotowania
Cake cops inspirowane Magią Gotowania.
Ingredients
- Ciasto
- skórka z cytryny z połowy owocu
- 60 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 130 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 g mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g serka kremowego
- Dekoracja
- czekolada mleczna
- mleko
- cukrowa posypka
Instructions
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skorkę cytryny oraz cukier i zmiellić 15 sek / obr. 10.
Dodać jajka i mleko i wymieszać 1 min / obr. 4.
Dodać mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia. Wymieszać 20 sek / obr. 4.
Ciasto przełożyć do formy (keksówki) i piec 35-40 min w temperaturze 180 st. Po wyjęciu zostawić ciasto do wystygnięcia na około godzinę.
Ostuczone ciasto przełożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 sek / obr. 5.
Dodać serek kremowy i wymieszać 12 sek / obr. 4.
Wyjąć ciasto z naczynia, uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 min. W tym czasie przygotować polewę.
Polewa z książki to biała czekolada z niebieskim barwnikiem. U nas jednak klasyczna czekoladowa posypana resztką świątecznej posypki z pierniczków. Wystarczy rozpuścić mleczną czekoladę lub też rozpuścić gorzką i dodać mleko w proszku, śmietankę 30 lub mleko.
Wyjmujemy siasto z lodówki, formułujemy kuleczki, obtaczamy w polewie i posypujemy posypką 🙂 Smacznego!
Nutrition
-
126 Calories
-
14g Carbohydrates
-
7g Fat
-
2g Protein
Notes
Samo ciasto jest świetne jako cytrynowa babka 🙂