_thermomix przepisy/ Bułki/ Co na śniadanie/ pieczywo

Bułki poznańskie / wrocławskie

bułki wrocławskie / poznańskie przepisy thermomix pachnie i chrupie

O jak ja nie lubię bułek sklepowych! Nadmuchane i puste. Dlatego pieczemy je w domu!

Bułki poznańskie / wrocławskie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 9 sztuk
Prep Time: 15 min Cooking Time: 20 min

Bułki poznańskie / wrocławskie. O jak ja nie lubię bułek sklepowych! Nadmuchane i puste. Dlatego pieczemy je w domu!

Ingredients

  • 550 g mąki pszennej 450
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mleko letnie
  • 100 g woda letnia
  • 30 g miękkiego masła

Instructions

1

Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać 3min / 37 / obr2. Jeśli macie więcej czasu warto odczekać 10/15 min aby zaczyn powiększył swoją obiętość. Jak wiadomo drożdże nie lubią się śpieszyć.

2

Dodać mąkę, sól, miękkie masło, jajko, wodę - wyrobić 4 min / interwał.

3

Ciasto przełożyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 15/20 min.

4

Z ciasta uformować bułeczki mi wychodzi zazwyczaj 9 sztuk, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Jak nie mam czasu wkładam do lekko nagrzanego piekarnik (50 st) na 10 min. Bułki wrocławskie zazwyczaj przed włożeniem do piekarnika obtacza się w mące. Ja jednak zazwyczaj smaruję jajkiem i posypuję makiem.

5

Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200st i pieczemy ok 20 min aż się zarumienią.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger