O jak ja nie lubię bułek sklepowych! Nadmuchane i puste. Dlatego pieczemy je w domu!
Bułki poznańskie / wrocławskie
Bułki poznańskie / wrocławskie. O jak ja nie lubię bułek sklepowych! Nadmuchane i puste. Dlatego pieczemy je w domu!
Ingredients
- 550 g mąki pszennej 450
- 20 g świeżych drożdzy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 30 g miękkiego masła
Instructions
Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać 3min / 37 / obr2. Jeśli macie więcej czasu warto odczekać 10/15 min aby zaczyn powiększył swoją obiętość. Jak wiadomo drożdże nie lubią się śpieszyć.
Dodać mąkę, sól, miękkie masło, jajko, wodę - wyrobić 4 min / interwał.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 15/20 min.
Z ciasta uformować bułeczki mi wychodzi zazwyczaj 9 sztuk, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Jak nie mam czasu wkładam do lekko nagrzanego piekarnik (50 st) na 10 min. Bułki wrocławskie zazwyczaj przed włożeniem do piekarnika obtacza się w mące. Ja jednak zazwyczaj smaruję jajkiem i posypuję makiem.
Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200st i pieczemy ok 20 min aż się zarumienią.