_thermomix przepisy/ Bułki/ pieczywo

Bułki do hamburgerów thermomix

bułki do hamburgerów thermomix

Postanowiliśmy zrobić domowe burgery. Nie wiedzieliśmy tylko jaką bułkę zrobić. Pomichraliśmy trochę składników i wyszło tak 🙂

Bułki do burgerów thermomix

Bułki do hamburgerów thermomix

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6
Prep Time: 5 min Cooking Time: 1 h Total Time: 1 h 10 min

Domowe bułki do hamburgerów. Mięciutkie, pyszne! Sprawdź już teraz! #zostanwdomu #gotujzpachnieichrupie

Ingredients

  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Instructions

1

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić 1 min 30 s/interwał.

2

Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 min. Można albo pozostawić w naczyniu albo przełożyć do miski wcześniej ją natłuszczając olejem.

3

Dobrym pomysłem jest również pozostawienie ciasta do wyrośnięcia nawet na 30 min a następnie uformowanie bułeczek i pozostawienie ich a kolejne 20 min.

4

Wszystko zależy od tego czy ciasto po wyrośnięciu będzie miękkie czy pozostaną jeszcze miejsca twarde.

5

Z przepisu wychodzi około 6-7 bułek do hamburgerów.

6

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C

7

Po wyrośnięciu bułek smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

8

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 13 min.

You Might Also Like