Postanowiliśmy zrobić domowe burgery. Nie wiedzieliśmy tylko jaką bułkę zrobić. Pomichraliśmy trochę składników i wyszło tak 🙂
Bułki do burgerów thermomix
Bułki do hamburgerów thermomix
Domowe bułki do hamburgerów. Mięciutkie, pyszne! Sprawdź już teraz! #zostanwdomu #gotujzpachnieichrupie
Ingredients
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 jajko
- sezam do posypania
Instructions
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić 1 min 30 s/interwał.
Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 min. Można albo pozostawić w naczyniu albo przełożyć do miski wcześniej ją natłuszczając olejem.
Dobrym pomysłem jest również pozostawienie ciasta do wyrośnięcia nawet na 30 min a następnie uformowanie bułeczek i pozostawienie ich a kolejne 20 min.
Wszystko zależy od tego czy ciasto po wyrośnięciu będzie miękkie czy pozostaną jeszcze miejsca twarde.
Z przepisu wychodzi około 6-7 bułek do hamburgerów.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C
Po wyrośnięciu bułek smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 13 min.