_thermomix przepisy/ babeczki/ Bułki/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ pieczywo

Bułeczki „Stokrotka”

bułeczki stokrotka

Bułeczki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 8
Prep Time: 10 min Cooking Time: 1 godz.

Ingredients

  • Kruszonka
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g masla zimnego, pokrojonego na kawalki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Buleczki
  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g masla miekkiego
  • szczypta soli

Instructions

1

Kruszonka

2

Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, masło, cukier i rozdrabniamy 10 sek / obr.6. Przesypać do innego naczynia.

3

Bułeczki

4

Przygotować tortownicę. Najlepiej o średnicy 24-26 cm. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

5

W naczyniu miksującym podgrzać 100 g mleka przez 3 min./37st/obr.1

6

Dodać pozostałe składniki (drożdże, cukier zwykły i wanilinowy, mąkę pszenną, jajko, masło i sól). Rozdrobnić 15 sek / obr. 3 minuty na interwale.

7

Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę a następnie ułożyć je wszystkie na tortownicy w formie kwiatka. Posmarować bułeczki masłem i posypać kruszonką.

8

Włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Kiedy bułeczki zaczną się ze sobą łączyć posypać kolejną porcją kruszonki i włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut podnosząc jednocześnie temperaturę do 180 st. Wyjąć z piekarnika jak zaczną zmieniać kolor na złotobrązowy.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger