Bułeczki
Ingredients
- Kruszonka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g masla zimnego, pokrojonego na kawalki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Buleczki
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdzy
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g masla miekkiego
- szczypta soli
Instructions
Kruszonka
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, masło, cukier i rozdrabniamy 10 sek / obr.6. Przesypać do innego naczynia.
Bułeczki
Przygotować tortownicę. Najlepiej o średnicy 24-26 cm. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
W naczyniu miksującym podgrzać 100 g mleka przez 3 min./37st/obr.1
Dodać pozostałe składniki (drożdże, cukier zwykły i wanilinowy, mąkę pszenną, jajko, masło i sól). Rozdrobnić 15 sek / obr. 3 minuty na interwale.
Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę a następnie ułożyć je wszystkie na tortownicy w formie kwiatka. Posmarować bułeczki masłem i posypać kruszonką.
Włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Kiedy bułeczki zaczną się ze sobą łączyć posypać kolejną porcją kruszonki i włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut podnosząc jednocześnie temperaturę do 180 st. Wyjąć z piekarnika jak zaczną zmieniać kolor na złotobrązowy.