Budyń na mące z tapioki z musem truskawkowym
Budyń na mące z tapioki z musem truskawkowym
Ingredients
- 50 g mąki z tapioki
- 2 łyżeczki nasion chia
- 400 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 50 g wody
- 20 g brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 400 g mleczka kokosowego
- 500 gr mleka / napoju migdałowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 szczypta soli
Instructions
1
Do naczynia miksującego włożyć truskawki, 20 g brązowego cukru i 50 g wody, gotować 5 min/100°C/obroty wsteczne 0.5.
2
Mus truskawkowy przelać do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
3
Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, mleko, 20 g brązowego cukru, cukier waniliowy, mąkę z tapioki i sól, gotować 15 min/95°C/obroty wsteczne 2.5. Budyń przełożyć do słoiczków lub szklanek i dodać przygotowany wcześniej mus truskawkowy..
4
Pyszne na ciepło i po ostudzeniu w lodówce.