Bezglutenowy chleb jaglany. Tym przepisem rozpoczynam cykl testowania różnych przepisów na chleb bezglutenowy z naciskiem na takie, które można dość szybko zrobić z produktów dostępnych w domu.
Bezglutenowy chleb jaglany
Bezglutenowy chleb jaglany. Tym przepisem rozpoczynam cykl testowania różnych przepisów na chleb bezglutenowy z naciskiem na takie, które można dość szybko zrobić z produktów dostępnych w domu.
Ingredients
- 600 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej)
- 180 g skrobi ziemniaczanej
- 600 g wody
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki babki płesznik
Instructions
Jeśli macie zamiar dodać babkę płesznik zmielcie najpierw lekko ją w naczyniu miksującym.
Następnie dodajcie kaszę jaglaną i zmielcie na maksymalnych obrotach przez około minutę.
Dajcie następne wszystkie produkty i zmiksujcie na interwale przez 3 min.
Skrobia ziemniaczana będzie dość szybko wsysać wodę. Najpierw wiec masa będzie lejąca a następnie zacznie twardnieć. Jeśli będzie trzeba możecie dodać nieco wody - żeby masa była bardziej lekka.
Przelać do keksówki i odstawić do urośnięcia na 40 min.
Piec około godziny w temp 180 st.
Notes
Wszelkie wypieki bezglutenowe muszą ostygnąć - pierwszy efekt wizualny to coś w rodzaju zakalca - dajcie nieco czasu, żeby chleb przesechł. Niestety nie będzie to chleb puszysty - będzie nieco gliniasty. Zasada mieszanek bezglutenowych - jeśli chleb jest za bardzo kleisty trzeba dać mniej skrobii ziemniaczanej - jeśli jest za mało puszysty można dodać nieco mąki z amarantusa. (nie za dużo, żeby nie stał się za bardzo kruchy).