_thermomix przepisy/ bez glutenu/ Chleb/ pieczywo/ wege

Bezglutenowy chleb jaglany

bezglutenowy chleb jaglany thermomix przepisy

Bezglutenowy chleb jaglany. Tym przepisem rozpoczynam cykl testowania różnych przepisów na chleb bezglutenowy z naciskiem na takie, które można dość szybko zrobić z produktów dostępnych w domu.

Bezglutenowy chleb jaglany

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Bezglutenowy chleb jaglany. Tym przepisem rozpoczynam cykl testowania różnych przepisów na chleb bezglutenowy z naciskiem na takie, które można dość szybko zrobić z produktów dostępnych w domu.

Ingredients

  • 600 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej)
  • 180 g skrobi ziemniaczanej
  • 600 g wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki babki płesznik

Instructions

1

Jeśli macie zamiar dodać babkę płesznik zmielcie najpierw lekko ją w naczyniu miksującym.

2

Następnie dodajcie kaszę jaglaną i zmielcie na maksymalnych obrotach przez około minutę.

3

Dajcie następne wszystkie produkty i zmiksujcie na interwale przez 3 min.

4

Skrobia ziemniaczana będzie dość szybko wsysać wodę. Najpierw wiec masa będzie lejąca a następnie zacznie twardnieć. Jeśli będzie trzeba możecie dodać nieco wody - żeby masa była bardziej lekka.

5

Przelać do keksówki i odstawić do urośnięcia na 40 min.

6

Piec około godziny w temp 180 st.

Notes

Wszelkie wypieki bezglutenowe muszą ostygnąć - pierwszy efekt wizualny to coś w rodzaju zakalca - dajcie nieco czasu, żeby chleb przesechł. Niestety nie będzie to chleb puszysty - będzie nieco gliniasty. Zasada mieszanek bezglutenowych - jeśli chleb jest za bardzo kleisty trzeba dać mniej skrobii ziemniaczanej - jeśli jest za mało puszysty można dodać nieco mąki z amarantusa. (nie za dużo, żeby nie stał się za bardzo kruchy).

You Might Also Like