_thermomix przepisy/ bez glutenu/ bez pszenicy/ buraczki/ dania fit/ na słodko

Bezglutenowe brownie z buraka z migdałami

thermomix przepisy - BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BURAKA

Bezglutenowe brownie z buraka to świetna alternatywa dla suchego brownie z kaszy jaglanej lub brownie z czerwonej fasoli za którą ja sama nie przepadam.

Ciężko mi nieco na diecie bezpszennej – każdego dnia okazuje się, że ta pszenica nie jest mi do niczego potrzebna ale są takie dania, których szkoda. Do nich należy brownie. Buraki świetnie się spisują w cieście czekoladowym – dodają im wilgoci, której brak przy jaglanym brownie.

Ostatnio na jednym blogu Pani na mnie pokrzyczała, że nie podoba mi się przepis na mleczną kanapkę z masą na maśle i mlekiem w proszku. Innym razem jeden pan dał przepis na ciastka a la pieguski z 450 g masła (!!!) i 350 g cukru (!!!) jak pytałam o szczegóły powiedział, że to przepis od znajomego. Ludzie ceńmy się i szanujmy. Siebie i rodzinę. Nie dałabym dziecku takich ciastek ale migdałowe brownie z buraka i owszem 🙂 Smacznego!

Bezglutenowe brownie z buraka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: blaszka 20x26 cm
Cooking Time: 20 min

Bezglutenowe brownie z buraka z migdałami. Jak jeść brownie bez wyrzutó sumienia? No chociaż z mniejszymi 🙂

Ingredients

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 220 g migdałów - możliwa opcja z masłem orzechowym 🙂
  • 130 g oleju kokosowego
  • 450 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 80 gram cukry trzcinowego lub 100 g miodu
  • 4 jajka
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • szczypta soli
  • 60 g mąki jaglanej lub kokosowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Instructions

1

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C a foremkę wykłądamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy olejem. Moja miała jakieś 20 cm x 26 cm.

2

W suchym naczyniu miksującym rozdrabniamy większą część migdałów - około 120 g - 8 s/obr. 10. Wyjmujemy. Dla osób nie korzystających z Thermomixa - drobniutko - jak na mąkę lub do biszkoptu orzechowego.

3

Pozostałe migdały rozdrabniamy na większe kawałki - ok 100 g migdałów - 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wcześniej zmielonymi migdałami.

4

Do naczynia miksującego włożyć 125 g czekolady, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Przełożyć do miski.

5

W naczyniu miksującym roztapiamy pozostałe 125 g czekolady wraz z olejem kokosowym, roztopić 3 min/70°C/obr. 1.

6

Dodać buraki, miód/cukier, jajka, kakao i sól, wymieszać 20 s/obr. 4. Zdjąć składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i wymieszać ponownie - 5 s/obr. 5.

7

Dodać wcześniej rozdrobnione migdały z czekoladą, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 4.

8

Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy.

9

Piec 30–35 min (180°C).

Nutrition

  • 215 Calories
  • 10g Carbohydrates
  • 16g Fat
  • 5.3g Protein

Notes

Ja dodałam około 70 g cukru i ciut więcej gorzkiej czekolady - brownie wyszło dobre ale dość instenywnie czuć kakao - można więc dodać więcej cukru lub mniej kakao. Poecam również wymieszać czekoladę gorzką z mleczną.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger