Od nowego roku odstawiłam zupełnie pszenicę. I dobrze mi z tym. Owszem czasem ciężko na sercu, kiedy pieczemy rodzinne domowe bułki z thermomixa ale w zasadzie oprócz tego, że świetnie pachną, nie mam większej potrzeby ich jeść. Nie mam nawet pomysłu co na nie sobie położyć, bo jakoś sie przerzuciłam na sałatki 🙂
Najgorzej było z tartami – bo te uwielbiam. Na szczęście z pomocą przyszła najnowsza kolekcja cookidoo – Pełne Zdrowia.
Jest tam kilka propozycji na bezglutenowe spody do tart czy Quiche. Jaglane czy na spodzie razowy. Ja jednak skorzystałam z kolekcji Bez Glutenu.
Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem
Jest tam propozycja na bezglutenowy spód do tarty, który wyszedł absolutnie fantastyczny! Do spodu moja propozycja na tartę – Tarta z kurczakiem i szpinakiem. To ulubiony zestaw dzieci a chciałabym ich nieco od makaronu odstawić na rzecz bardziej zdrowych zamienników.
Mam nadzieję, że ten przepis na tartę z kurczakiem i szpinakiem zachęci Was aby nieco odejść od standardowych składników w polskiej kuchni i skorzystać chociażby z książki Darii Ładochy. Cookidoowcy mają ją na platformie – inni (właściciele starszych TM lub lidlo- i biredromixów) może zakupią w sklepie Vorwerka.
Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem
Tarta z kurczakiem i szpinakiem - idealny zestaw składników na bezglutenowym spodzie. Zapraszam!
Ingredients
- Ciasto
- 80-90 g wody
- 170g mąki ryżowej
- 90 g cieciorki
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 białka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Farsz
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 200 g śmietany 18
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka tymianku
- 2 ząbi czosnku
- 90 g cebuli
- ser feta
- ser żółty
Instructions
1
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy formę do tarty - smarujemy oliwą.
2
Jeśli mamy mąki z cieciorki i ryżu wsypujemy do naczynia miksującego. Jeśli nie, mielimy cieciorkę oraz ryż na mąkę.
3
Dolewamy wodę, sól, pieprz, białka i sodę - mieszamy 20 sek / obrt 4. Następnie ustawiamy 1 min / interwał.
4
Ciasto rozkładamy na formie do tarty i wkładamy do piekarnika na 15-20 min.
5
Farsz
6
W naczyniu miksującym siekamy czosnek i cebulę 5 sek / obr 5. Ściagamy składniki kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7
Dolewamy oliwy (30 g), dorzucamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz szpinak i przyprawy i dusimy 15 min / 100 st / obroty wsteczne 1-2.
8
Składniki wykładamy na spód do tarty.
9
W naczyniu miksującym mieszamy śmietanę z 3 jajkami i przyprawami 10 sek / obr 4.
10
Wylewamy na tartę.
11
Tartę mozna posypać tartym serem i poukładać kawałki sera feta.
12
Pieczemy w temperaturze 200 st 30 min.
Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem
Tarta z kurczakiem i szpinakiem - idealny zestaw składników na bezglutenowym spodzie. Zapraszam!
Ingredients
- Ciasto
- 80-90 g wody
- 170g mąki ryżowej
- 90 g cieciorki
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 białka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Farsz
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 200 g śmietany 18
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka tymianku
- 2 ząbi czosnku
- 90 g cebuli
- ser feta
- ser żółty
Instructions
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy formę do tarty - smarujemy oliwą.
Jeśli mamy mąki z cieciorki i ryżu wsypujemy do naczynia miksującego. Jeśli nie, mielimy cieciorkę oraz ryż na mąkę.
Dolewamy wodę, sól, pieprz, białka i sodę - mieszamy 20 sek / obrt 4. Następnie ustawiamy 1 min / interwał.
Ciasto rozkładamy na formie do tarty i wkładamy do piekarnika na 15-20 min.
Farsz
W naczyniu miksującym siekamy czosnek i cebulę 5 sek / obr 5. Ściagamy składniki kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dolewamy oliwy (30 g), dorzucamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz szpinak i przyprawy i dusimy 15 min / 100 st / obroty wsteczne 1-2.
Składniki wykładamy na spód do tarty.
W naczyniu miksującym mieszamy śmietanę z 3 jajkami i przyprawami 10 sek / obr 4.
Wylewamy na tartę.
Tartę mozna posypać tartym serem i poukładać kawałki sera feta.
Pieczemy w temperaturze 200 st 30 min.