_thermomix przepisy/ bez glutenu/ bez pszenicy/ Co na obiad/ dania fit/ pomysł na obiad/ Quiche/ Tarta/ Tarty

Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem

thermomix przepisy - Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem

Od nowego roku odstawiłam zupełnie pszenicę. I dobrze mi z tym. Owszem czasem ciężko na sercu, kiedy pieczemy rodzinne domowe bułki z thermomixa ale w zasadzie oprócz tego, że świetnie pachną, nie mam większej potrzeby ich jeść. Nie mam nawet pomysłu co na nie sobie położyć, bo jakoś sie przerzuciłam na sałatki 🙂

Najgorzej było z tartami – bo te uwielbiam. Na szczęście z pomocą przyszła najnowsza kolekcja cookidoo – Pełne Zdrowia. 

Jest tam kilka propozycji na bezglutenowe spody do tart czy Quiche. Jaglane czy na spodzie razowy. Ja jednak skorzystałam z kolekcji Bez Glutenu.

Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem

Jest tam propozycja na bezglutenowy spód do tarty, który wyszedł absolutnie fantastyczny! Do spodu moja propozycja na tartę – Tarta z kurczakiem i szpinakiem. To ulubiony zestaw dzieci a chciałabym ich nieco od makaronu odstawić na rzecz bardziej zdrowych zamienników.

Mam nadzieję, że ten przepis na tartę z kurczakiem i szpinakiem zachęci Was aby nieco odejść od standardowych składników w polskiej kuchni i skorzystać chociażby z książki Darii Ładochy. Cookidoowcy mają ją na platformie – inni (właściciele starszych TM lub lidlo- i biredromixów) może zakupią w sklepie Vorwerka.

Bezglutenowa tarta z kurczakiem i szpinakiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 5
Prep Time: 10 min Cooking Time: 45 min

Tarta z kurczakiem i szpinakiem - idealny zestaw składników na bezglutenowym spodzie. Zapraszam!

Ingredients

  • Ciasto
  • 80-90 g wody
  • 170g mąki ryżowej
  • 90 g cieciorki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Farsz
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 200 g śmietany 18
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka tymianku
  • 2 ząbi czosnku
  • 90 g cebuli
  • ser feta
  • ser żółty

Instructions

1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy formę do tarty - smarujemy oliwą.

2

Jeśli mamy mąki z cieciorki i ryżu wsypujemy do naczynia miksującego. Jeśli nie, mielimy cieciorkę oraz ryż na mąkę.

3

Dolewamy wodę, sól, pieprz, białka i sodę - mieszamy 20 sek / obrt 4. Następnie ustawiamy 1 min / interwał.

4

Ciasto rozkładamy na formie do tarty i wkładamy do piekarnika na 15-20 min.

5

Farsz

6

W naczyniu miksującym siekamy czosnek i cebulę 5 sek / obr 5. Ściagamy składniki kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.

7

Dolewamy oliwy (30 g), dorzucamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz szpinak i przyprawy i dusimy 15 min / 100 st / obroty wsteczne 1-2.

8

Składniki wykładamy na spód do tarty.

9

W naczyniu miksującym mieszamy śmietanę z 3 jajkami i przyprawami 10 sek / obr 4.

10

Wylewamy na tartę.

11

Tartę mozna posypać tartym serem i poukładać kawałki sera feta.

12

Pieczemy w temperaturze 200 st 30 min.

You Might Also Like