Wyobraźcie sobie takie idealne ciasto cytrynowe. Nie za suche, nie za mokre. Idealnie słodkie z lekką nutką cytryny – to właśnie to ciasto! Dziś w formie muffinek. Podana ilość jest na małą silikonową foremkę (9 muffinek). Weźcie to więc pod uwagę robiąc ich więcej.
Absolutnie fantastyczne babeczki cytrynowe
Babeczki cytrynowe - Wyobraźcie sobie takie idealne ciasto cytrynowe. Nie za suche, nie za mokre. Idealnie słodkie z lekką nutką cytryny - to właśnie to ciasto!
Ingredients
- skórka z całej cytryny
- 70 g cukru
- 120 g masła, miękkiego pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 130 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 g mleka
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
Instructions
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremki wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem (chyba, że mamy silikonowe).
W czystym naczyniu miksującym mielimy skórkę cytryny z cukrem przez 15 s / obr.10. Zgarniamy cukier cytrynowy ze ścianek.
Dodajemy masł i jajka i mieszamy przez 1 min / obr. 4
Dodać mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia - mieszamy 20 s / obr. 4.
Przekładamy do foremek (do wysokości 3/4) i pieczemy przez 30/35 min.